TARIMI SEVENLER POSOF TA KALIYORLAR

0
650


TARIMI SEVENLER POSOF TA KALIYORLAR
Halil İbrahim ATAMAN-POSOF
Doğal ve bozulmamış tabiatı olan Ardahan ın Posof ilçesinde yıllardır yapılan göçten dolayı tarlalar ekinlere hasret kaldı.
Gürcistan sınırına kadar Posof ta işlenmiş tarla gözükmezken Türkgözü sınır kapısını geçtikten sonra ekilmemiş tarla asla görülmüyor. İşte bu durumlara dur diyebilecek çalışmaları başlatanlar Posof a canlılık getirmeye başladılar.
İlçe de memur olmasına rağmen köyünde ki tarlaları değişik ürünlerle eken Hasan IŞIK çocuklarıyla işlerini yapmaya devam ediyor.
Göç ten dolayı ULUÇAM köyünde iki ev kalan ve köy muhtarı olan Turgay AKYÜZ ise Posof a yeni bir buğday türü getirerek bir ilki başlatmış oldu. Doğal ürünlere kendini adamış olan emekli öğretmen Abdul Kadir AKKUŞ Osmaniye de yaşamasına rağmen Posof u görünce tabiatına hayran kalarak ilgilendiği SİYEZ buğdayın Posof ta ekilmesine sebep oldu ve ULUÇAM köyü muhtarına 200 kilo SİYEZ buğdayı verdi.
Tarihi 10 bin yıllık olduğu belirtilen SİYEZ buğdayının geçmişini şöyle anlattılar.
Karadeniz Ereğli’de işçi Recep Somuncu, ilçenin Çevlük Köyü’nde arazi satın aldı. Eşi Semiha Somuncu ise arazi içinde kalan harabe durumdaki evde, tesadüfen cam şişeler içinde ne olduğunu bilmediği topumlar buldu. Durumu bir süre gizli tutma kararı alan aile, bulduğu tohumlardan bazılarını toprak ile buluşturdu.
Süreçte ise tohumlar, Türkiye bulunan Dünya’nın en büyük 3’üncü Gen Tohum Bankası olan TAGEM’e gönderilerek analizleri yaptırıldı. Ortaya çıkan sonuç ise herkesi hayrete düşürdü.
Önemli olan kısmı işse buğdayın Bu buğdaydan yapılan ekmek, şeker hastalarında seviyeyi normale çekiyor. Yapılan diğer analizlerde de kanser ve ur oluşumunu engellediği kesinlikle belgelendi. Vücudu normal hale çeviriyor. Osmanlı arşivlerinde de var. 1850 Osmanlı arşivlerinde, ‘kabulca’ diyor ama Kastamonu’da‘siyezdeniyor.

Önceki İçerikPOSOF TEKSTİL ATÖLYESİ FAALİYETE GEÇTİ
Sonraki İçerikTOKİ POSOF A DA 126 DAİRE YAPIMINA BAŞLADI
Halil İbrahim ATAMAN
Ben posof haber sitesinde günlük olarak haberler yazmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz