POSOF, POSOF U TERK EDENLERİ GERİ ÇAĞIRIYOR

0
281

HUZUR DİYARI POSOF TA

POSOF, POSOF U TERK EDEN POSOFLULARI GERİ ÇAĞIRIYOR

Halil İbrahim ATAMAN-POSOF(ÖZELHABER)

Kuzeydoğu Anadolu nun serhat ilçesi Posof, yıllardan beri sürekli göç verdiği için köyler adeta boşaldı. Öyle ki bazı köylerde birkaç ev kalırken ULUÇAM köyü tamamen boş ve kapıları kilitli olmasına rağmen çatılar yıkıldığı için perişan halde.

49 köyü olan Posof un mahallelerle beraber 56 yerleşim yeri var. 52 okula sahip Posof ta sadece iki adet okul kaldı. Birisi merkez de diğeri SÜNGÜLÜ köyünde. Buna rağmen Posof ta YÜKSEK OKUL AÇILDI.

Normalde kayıtlı nüfusu215.000 (ikiyüz on beş bin) olmasına rağmen Posof ta kalan nüfus ise 6930( altı bin dokuz yüz otuz). Vatanınızı kimlere terk ediyorsunuz diye hiç düşünmüyor musunuz?

Posof lunun en fazla nüfusu olan il Bursa da 15578 ( on beş bin beş yüz yetmiş sekiz) ikinci kalabalık yer ise İstanbul da 7970 Posof lu var. En az olan il ise Sinop ta sadece 7 Posoflu var. Yani Türkiye nin her ilinde Posofluyu bulabilirsiniz.

Posof ta artık tarlalar ekilmiyor ve çok yerde çayırlar da biçilmiyor. Yaban hayatı koruma etkinliğinden dolayı artık köyler yabani hayvanların korkusu altında kaldılar. Ayılarla Domuzlar adeta hayvanat bahçesi gibi serbest dolaşıyorlar.

Şimdi gelelim esas mevzu ya.  İmkânlar yok diyerek Posof u terk edenler. Posof ta şimdi Yüksek okul açıldı. Duble yolun yapılması devam ederken ULGAR dağı tüneli de açılmaya başlandı. Her türlü imkâna sahip bir şekilde 15 yataklı devlet hastanesi de tamamlanmak üzere. TOKİ nin başlattığı 150 ev yapımlarından başka belediyenin ve hükümetin yardımlarıyla da ayrıca lojmanlar yapılmaya devam ediyor. Yıllardan beri projesi bekleyen HAYVAN PAZARI nın da yapımı devam ediyor. Eski hastanedeki diyaliz ünitesi ise daima görevde. Köy yolları dahi asfaltlandı ve kalanlarda asfaltlanmaya devam ediyor. Köylere kilittaşı döşendi ve kanalizasyon sistemleri kuruldu. Yaylalar tamamen şose yollu ve elektrikli durumdalar. Hiçbir yaylanın su sıkıntısı yok. Devlet hayvancılığı teşvik için her türlü yardımı yapıyor. Yani ineği aşılatana para verirken ineği doğum yapana da para veriyor. Diğer bir güzellik ise bir dana altı bin liraya satılıyor. Köylerde çoban bulamadıkları için Damal dan çoban tutuluyor.

Yeni bir proje ise TÜRKİYE DE BİR İLK olacak. Bazı şehirlerde Huzur evleri var ya annesine, babasına bakmayanların anne ve babalarının kaldığı evler. Posof ta ise huzur evi değil. HUZUR KÖYÜ yapılacak. Yani esas köy olarak ama her türlü imkânlara sahip, tek katlı evler ve bahçeleri olacak ki canı sıkılan ihtiyar eline çapasını alsın ve bahçesini çapalasın. İstediğini eksin. Yemekler ise yine devletten ve üç vakit olacak.

Eğitimi bahane edenlere şu müjdeyi verelim. Posof TEOG sınavında Türkiye genelinde Ardahan il birincisi oldu. Bu küçümsenecek bir durum değil.

Bu güzelliklere rağmen köylerimizin durumu da şöyle: SARIDARI DA 4 EV, SARIÇİÇEK TE  4 EV, SATLEL DE 4 EV ÇAKIRKOÇ DA 5 EV VE ULUÇAM DA İSE SADECE MUHTARIN EVİ VAR ama muhtar da ilçede iş yeri işlettiği için genelde ilçe de kalıyor.

Yurtbekler köyünde yapılan organik bahçe, mesire alanında ki düzenlemelerden başka mescit yapılacak. Tanap boru hattı münasebetiyle değişik hizmetler de devam ediyor. Ulgar dağında ki çeşme yeniden yapılıyor.

Yazılacak çok şey var ama genelde zaruri ihtiyaçları karşılayacak çalışmalar hakkında kısa bilgiler sunmaya çalıştım ve şimdilik son olarak Ardahan Üniversitesi Rektörü Mehmet BİBER Posof ziyaretinde Posof yüksek okuluna yeni bir bölüm daha açılacağını ve bu bölümün ACİL TIP TEKNİKERLİĞİ olacağını belirti. Ayrıca Posof a bir de ENERJİ LİSESİNİN AÇILACAĞINI DA duyurmam gerektiğini müjdeler olarak veriyorum.

YEŞİL VE BEYAZ BİR ARADAyaylada atlar

yaylaHAYVAN PAZARI YAPIMI

19 MAYISTA HALAYPOSOF TA BAHAR

ULGAR DAĞINDA DUBLE YOL ÇALIŞMASINI KONTROL EDEN KAYMAKAM ENVER YILMAZREKTÖRLE

Önceki İçerikPOSOF TA TAVUKLAR ÖLÜYOR İLGİLENEN YOK
Sonraki İçerikPOSOF ŞEHİTLERİ UNUTMUYOR
Halil İbrahim ATAMAN
Ben posof haber sitesinde günlük olarak haberler yazmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz