OTUZ YILLIK BEKLEYİŞ TE MUTLU SON

0
131

yapılan ölçümlerin değerlendirilmesi

OTUZ YILLIK BEKLEYİŞ TE MUTLU SON

Halil İbrahim ATAMAN-POSOF(ÖZEL HABER)

Dünya da az görülebilecek olay Posof ta yaşandı. Posof Gürcistan sınırında bulunan YURTBEKLER köyünden Süleyman ÇELİK 30 yıldır beklediği sonucu alınca son derece mutlu oldu.

Türkiye ile Gürcistan arasında ki bazı sınırlar akan dereler ve nehirlerle belirlenmiş. Bunlardan birisi de tam sınırda olan Yurtbekler köyü. Yaklaşık 30 yıl önce yağan şiddetli dolu nedeniyle sular coşunca yer değiştirdiği için Rusya ile olan sınırda değişiklik meydana gelmiş. O dönemde Rus idaresinde olan Gürcistan bölgesi yapılan şikâyetler değerlendirilmediği için Yurtbekler köylü Süleyman ÇELİK in Rusya tarafında kalan 20 dönümlük araziyi alınamadı.

Rusya dan ayrılan Gürcistan devletine Türkiye tarafından yapılan görüşme teklifleri kabul edilerek görüşmeler başladı. Dokuz yıl devamlı Yapılan görüşmeler sonucunda Gürcistan devleti sınırın yeniden belirlenmesini kabul ederek faaliyete geçildi.

Gürcistan dan gelen 10 kişilik heyet Posof Türkgözü sınır kapısında karşılandı. Posof Kaymakamı Ufuk Özen ALİBEYOĞLU başkanlığındaki 13 kişilik Türk heyeti ile 10 kişilik Gürcistan Dış işleri bakanlığı Avrupa işleri departmanı, sınır tespiti ve sınır ilişkileri Bölüm başkanı ve heyet başkanı İveri MELAŞVİLİ ile ilk toplantı Posof Türkgözü sınırkapısı toplantı salonunda yapıldı.

Heyet toplantıdan sonra olay yeri olan Yurtbekler köyüne gitti. Sınırın bozulmasına sebep olan CAKSUYU deresi yanına gidilerek Türkiye ve Gürcistan dan gelen Kadastro ve yer ölçümü uzmanları yeniden ölçümlerini uzaydan aldıkları sinyallerle yaparak iki ülke arasında ki evraklarla karşılaştırıldı.

Yapılan çalışmalar sonunda CAKSUYU deresi eski mecraına alınarak mağdur olan Süleyman ÇELİK e ayıt 20 dönümlük arsa alınmış oldu.

sınır kapısında karşılamaTürk ve Gürcistan heyeti

masadayapılan ölçümler

sınırı bozan caksu deresitürkiye ve gürcistan heyeti

Önceki İçerikKUTLU DOĞUM KONFERANSLARI POSOF U YENİDEN AYDINLATIYOR
Sonraki İçerikPOSOF TA BAHAR VE KIŞ BİR ARADA
Halil İbrahim ATAMAN
Ben posof haber sitesinde günlük olarak haberler yazmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz