GÜRCİSTAN LI ARAŞTIRMACILAR SELİM PAŞA NIN KAFASINI ARIYORLAR

0
267

1kale S

 

GÜRCİSTAN LI ARAŞTIRMACILAR SELİM PAŞA NIN KAFASINI ARIYORLAR

Hali İbrahim ATAMAN-GÜRCİSTAN(ÖZEL HABER)

Gürcistan ın ACARA bölgesi HİHAT kalesinde başı kesilen o bölgenin Paşa sı Selim Paşanın kesilen başının nerede olduğu bilinmiyor.

Acara lı araştırmacı yazar ve müze müdürü Binali BOLKVAZE, Ahıska ve Acara bölgesi Paşa sı Selim Paşa nın Rusya ya taraf tuttuğu için Osmanlı tarafından başının kesildiğini ve kafasının Türkiye ye götürüldüğü, ama nerede olduğunu bilmediklerini söylüyor.

HİHAT kelesini yakınında olan BAKO köyünde kafası kesilen Selim Paşanın bedeni kendi köyü olan ARGAZEVUL a gömüldüğünü ancak kafasının Türkiye ye götürüldüğü için nerede olduğunu bilmediklerini belirtti.

Türkiye de ki araştırmacılar ise mevzunun öyle olmadığını belirterek şunları belirttiler:

 

ACARALI HAMŞİOĞLU SELİM PAŞA NİÇİN CEZALANDIRILDI?

Bugün Gürcistan’da Hamşioğlu Selim Paşa’nın Osmanlı Devleti’ne karşı Gürcistan’ı tuttuğu, Acara’yı Osmanlı’dan koparıp Gürcistan’a bağlamak istediği için başı kesildiği şeklinde bir propaganda var. Bu düşünceyle Selim Paşa millî kahraman ilan edilmiş hatta adına bir de anıt dikilmiştir. Hâlbuki Selim Paşa’nın başının kesilmesinin sebebi kesinlikle bu değildir. Yani o Osmanlı Devleti’ne karşı çıkan ve Gürcistan’ı tutan bir adam değildi. Kaldı ki onun başının kesildiği 1815 yılında bağımsız bir Gürcistan bile yoktu. Zira Gürcistan Krali Iraki II, 1874 yılında Rusya’ya bağlılığını ilân etmiş ve ülke 1801 yılından itibaren Çarlık Rusya’sının bir vilâyeti haline gelmişti. Hal böyleyken Selim Paşa hangi Gürcistan için Osmanlı’ya kafa tutacaktı?

Selim Paşa’nın başının kesilmesinin sebebi şudur: Ahıska Valisi olan Hamşioğlu Selim Paşa Ardahan Beyi Hamit Bey’in karısına göz koymuştu. Bir bahaneyle onu hapsetmiş ve karısını da kendisi almıştı. Bu hadise ile birlikte o zamana kadar yaptığı bazı zulümler İstanbul’a bildirilmiş. Saray’dan Selim Paşa’nın kadını iade etmesi ve kendisinin de İstanbul’a gelmesi istenmiştir. Oraya giderse başına ne geleceğini bildiği içi saraya gitmemiş, ailesini de alarak Acara’daki Hırhat kalesine çekilmiştir. Yani orada saklanmıştır. Bahri Paşa komutasında bir askerî birlik Acara’ya gelmiş ve kaleyi kuşatmıştır. Kaleye giriş dehlizi Acaralılar tarafından gösterilmiş ve kaleye ulaşılmıştır. Yakalanan Paşanın, yine bir Acaralı tarafından kellesi kesilerek başı İstanbul’a götürülmüştür. Diye bilgi veren Ahıska dergisi sahibi ve yazarı araştırmacı Yunus ZEYREK doğrusu budur dedi.

BİNALİ S

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

hihan kalesi S

Önceki İçerikPOSOF MÜFTÜLÜĞÜNDEN AŞURE İKRAMI YAPILDI
Sonraki İçerikTÜRKİYE DE Kİ AHISKA LI ÖĞRENCİLER SEYDİKEMER DE TOPLANDILAR
Halil İbrahim ATAMAN
Ben posof haber sitesinde günlük olarak haberler yazmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz