90 YILLIK CANLI TARİH YAŞ GÜNÜNÜ ATA YURDUNDA KUTLADI

0
47

seyfet dede Posof müftüsü ve bizimle

90 YILLIK CANLI TARİH YAŞ GÜNÜNÜ ATA YURDUNDA KUTLADI

Halil İbrahim ATAMAN-GÜRCİSTAN(ÖZEL HABER)

O Moskof zulmünü yaşamış canlı bir tarih. Adı Seyfettin DURSUNOV (TOPALOĞULLLARI) sülalesinden. 1925 yılında Ahıska ili ADIGEN ilçesi UTGUSUBAN köyünde dünyaya geldi.

Seyfet dede adıyla anılan Seyfettin DURSUNOV 90. Yaş gününü Atayurt dedikleri Gürcistan ın Ahıska vilayeti Vale ilçesinde kutladı.

Seyfet dede ye hayatını kısaca anlatır mısın dediğimizde, ne kadar kısa anlatsam yine de en az beş gün sürer dedi. Biz de çok özet olarak kendini tanıtır mısın dediğimizde ise kabul etti ve şöyle sıraladı.

Ahıska ili Adıgen ilçesi Utkusuban köyünde 1925 yılı Ağustos ayında dünyaya geldim. Yedi yaşında okula başladım. Ben yedinci sınıfta iken savaş başladı. 1944 yılının Kasım ayında Stalin bizleri ana vatanımızdan ayırıp sürgüne gönderdi. Trenin hayvan vagonlarına doldurularak sürgün edildiğimiz için 23 gün süren kış yolculuğumuzda 40 bin kişi yolda öldü. Ölenleri hemen trenin penceresinden dışarı attılar. Bizi Özbekistan da indirdiler. Öyle ki aileler tamamen parçalanmış halde kimin nerede indirildiği bilinmiyor.

Bir süre Özbekistan da kaldıktan sonra Stalin ölünce yeni başa gelenler istediğimiz yerde kalabileceğimizi söylediler. Oradan Kırgızistan ve Azerbaycan a gittik. Gizlice olsa bile hep namazımızı kıldık. Azerbaycan da namazımıza engel oldular ama biz gene gizli şekilde kimseye gözükmeden namazlarımızı kılmaya devam ettik.

Altı çocuğu olan Seyfet dede 1908 yılında Atayurt Ahıska ya geldiğini ve Gürcistan da çok huzurlu olduğunu belirterek tek sıkıntılarının vatandaşlık alamadıkları olduğunu belirtti.

Canlı tarih Seyfettin DURSUNOV un 90. Yaş gününe Posof ilçe müftüsü Ali ÇETİN de katıldı. Okunan Kuran ile başlayan program da Posof Müftüsünün ettiği duadan sonra davetlilere yemek ikram edildi. Yemekten sonra da Seyfettin DURSUNOV getirilen pastayı kesti. Çocukları ve torunlarıyla birlikte mutluluğunu yaşarken bir yıl önce 85 yaşında kaybettiği eşinin yanlarında olmaması ayrı bir üzüntü verdi.

misafirlerlepasta kesilirken

Önceki İçerikYAZ KURAN KURSUNA KATILAN ÖĞRENCİLERE PİKNİK ZİYAFETİ
Sonraki İçerikKURAN KURSU ÖĞRENCİLERİNDEN COŞKULU KUTLAMA
Halil İbrahim ATAMAN
Ben posof haber sitesinde günlük olarak haberler yazmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz