İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POSOF TA ARILARI DA ÖLDÜRDÜ

0
272

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POSOF TA ARILARI DA ÖLDÜRDÜ

Halil İbrahim ATAMAN-POSOF

İklim değişikliği serhat ilçe POSOF u da etkisi altına alınca canlılar da oldukça etkilendi.

Kafkas ırkının arı kaynağı olan Ardahan ın POSOF ilçesinde arıcılar sıkıntı çekmeye başladı. İklimin değişmesi ve havaların soğuması arı ölümlerini de artırınca çözüm için özel konferans düzenlendi.

Posof İlkokulu salonunda düzenlenen konferansa Posof ta ki arıcılar katıldılar. Konferansta Ardahan üniversitesi öğretim görevlisi Kemal Yazıcı, Posof ilçe tarım md. Güneş Tekin, Posof arıcılar dernek başkanı Köksal Seyhan ve ANAARI YETİŞTİRİCİLİĞİ GEN MERKEZİ GÖREVLİSİ Selçuk Bayraktar yaptıkları konuşmalarında arıcılara önemli bilgiler verildi.

Havaların soğuk olmasından dolayı arılarda üretim olmadığı için yaşlı arılarda BİT salgınından dolayı öldükleri için arı kovanları da boş kaldı ve bal üretimi yok oldu.

Açıklamalarda Yaz döneminde yapılması gerekenlerin kolonilere güçlendikçe üstlük atılması, ana değişimi oğul çıkışlarının takip edilmesi, hastalıklı arıların yanlarına kovan götürülmemesi, bal hasadının yağma çıkmayacak şekilde akşam serinde yapılması, kovanların numaralı sisten ile takip edilesi ve düzenli çalışılması.

KIŞLATMA ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER. Hastalıklı kovanların ve çerçevelerin imha edilmesi, ilaçlamaların yapılması, kovanların daraltılıp kışa hazır şekilde bekletilmesi, Bahar döneminde bölgedeki tüm arıcıların ilaçlamaları aynı tarihte yapılması, arı nakillerinde ilçe tarım ve orman müdürlüğü ne bildirilip kontrollü bir şekilde sevk edilmesi, bölge hastalıklı koloni varsa uzak tutulup tedbir alınması.

GÜZ DÖNEMİ YAPILMASI GEREKENLER yiyeceği eksik kolonilere yiyecek takviyesi yapılması, Varroa için ilaç uygulamalarının yapılması, kolonilerin strafor ile daraltılması, arılıkta yağmalara sebep olacak çalışmaların yapılmaması, arı kontrollerinin gün içerisinde değil akşam serininde yapılması.

BAHAR DÖNEMİ YAPILMASI GEREKENLER İSE ŞÖYLE, Erken ilkbaharda hava sıcaklığının uygun olduğu zamanda kovan içi straforlarının daraltıp sık tutulması, ilaçlama yapılması , Kovanların pürmüz ile yakılıp hijyene dikkat edilmesi, koloni geliştikçe çerçeve verilmesi, çıkan oğulların şerbet ile desteklenmesi, ihtiyaca göre bütün kolonilerin şerbetlenmesi, en az iki kez sirkeli şerbet verilmesi, havalar iyice ısınmadan bezlerin ve straforların erken çıkarılmaması.

Program sonunda katılan arıcılara bu bilgiler kayıtlı olarak verildi.

Önceki İçerikPOSOF A DÖRT YENİ DOKTOR GELDİ
Sonraki İçerikPOSOF MESLEK YÜKSEK OKULUNDA ÇEVRE DOSTLUĞU DEVAM EDİYOR
Halil İbrahim ATAMAN
Ben posof haber sitesinde günlük olarak haberler yazmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz