BU TARİHİ KALEYİ KİMLER YAPTI

0
739

ALTUN KALE

BU TARİHİ KALEYİ KİMLER YAPTI

Halil İbrahim ATAMAN-GÜRCİSTAN(ÖZEL HABER)

Gürcistan da ki tarihi kale ve binaların Gürcistan halkına göre Gürcistan’ın tarihi liderlerinden TAMARA ve onun babası tarafından yaptırıldığına inanıyorlar. Hatta öyle ki çobanları dahi aynı şekilde anlatıyor. Kaleye ulaşmak çok zor ve ancak özel araçlarla gidilebiliyor. Değişik ülkelerden gelen definecilerin kalenin etrafında sürekli kazılar yaparak altın çıkardıkları iddia ediliyor.

Ancak Türkiye de ki araştırmacı ve Gazi üniversitesinde öğretim görevlisi Yunus ZEYREK konuyu şöyle açıkladı.

              Altunkala, Ahıska şehrinin batısında, coğrafî adı eskiden Koblıyan,  bugün de Adigön kasabası olan bölgenin tarihî merkezidir. Gomora köyü üzerinde yalçın bir tepe üzerinde yer almaktadır. Surları nisbeten sağlam olarak günümüze gelmiştir.

Burası XIII. yüzyılda Kıpçak Türklerinden Atabek hanedanının son merkezidir. Önceden Ardanuç’tu. 1551’de Ardanuç, Şavşat ve Ardahan’ın Osmanlı ülkesine katılmasından sonra taht yeri bu kale olmuştur. 1268 yılında kurulan Ortodoks-Kıpçak Atabek Hükûmeti, önce İlhanlılara sonra SafevÎ Türkmen Devleti’ne tâbi olarak 310 sene yaşamıştır. 9 Ağustoa 1578’de Posof’la beraber Ahıska ve Altunkala da Osmanlı hâkimiyetine geçti ve 10 Ağustos’ta bu hükûmet tarihe karıştır. Bölgenin ortodoks Türk ahalisi 1600’lü yıllardan itibaren İslâmlaşmaya başladı.

Bugün Ahıska Türkleri olarak andığımız sürgün halk, aslında Posof, Ardahan, Artvin, Şavşat, Ardanuç ve Yusufeli halkıyla aynı soy ve aynı kültüre mensuptur. Altunkala’nın kim tarafından yapıldığı açıkça bilinmemektedir.

Gürcüler bütün tarihî yapıları Kraliçe Tamara tarafından yaptırıldığını söyleseler de kesin değildir. Zira bu kalenin Tamar’dan çok önce yapılmış olması kuvvetle muhtemeldir.

DEĞİŞİK AÇIDAN KALEKALEDEN ETRAFA BAKIŞ

KALENİN YAMAÇLARINDA ÇOBANKALEYE GİDEN YOL

Önceki İçerikAKP POSOF İLÇE KONGRESİ YAPILDI
Sonraki İçerikKİTAP OKUTMAK İÇİN KONSER VERİLDİ
Halil İbrahim ATAMAN
Ben posof haber sitesinde günlük olarak haberler yazmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz