POSOF TA KAPANAN OKULLAR AHIR OLARAK KULLANILIYOR

0
526

ahir-olarak-kullanilan-okul-st

POSOF U POSOFLULAR YOK EDİYORLAR

Halil İbrahim ATAMAN-POSOF(ÖZEL HABER)

Posof un kalkınmaması ve yok olma durumuna düşmesinin tek sebebi, Posof u terk edip başka yerlere yerleşerek oralarda yaşamaları ve iş yerleri açmaları sebep oluyor.

Posof un köy haline düşmesine engel ise 2550 rakımlı ULGAR dağı oluyor. Çünkü bil hassa kış aylarında zorluklar yaşandığı için hükümetimiz de ilçeliğini iptal etmedi.

Gürcistan sınırında serhat ilçe ve huzur bölgesi adeta saklı cennet olan Posof ilçesi 49 köyü ve diğer yerleşim yerleriyle 56 yerleşim yeri var. Yıllardır devam eden göç nedeniyle bu köylerle beraber kalan nüfus 6820 ama Posof dışına taşınan ve kayıtları Posof ta olan nüfus ise alınan bilgilere göre 215 bin 602 kişi.

En acıklı olay ise köylerde ki okulların kapanması ve bazı okulların ahır olarak kullanılması oldu. Önceleri 52 okulu olan Posof un şimdi sadece iki okulu açık kaldı. Birisi merkez de diğeri de Süngülü köyünde açık. Diğer köylerde yeterli öğrenciler olmadığı için taşımalı eğitimle ilçeye taşınıyorlar.

Bir örnek verecek olursak dört mahalleden meydana gelen DEMİRDÖVEN köyün de üç okul vardı. Şimdi ise öğrenci olmadığı için hepsi kapalı . Bölge okulu olarak kullanılan AŞIK ZÜLALİ köyünde ki okulun da kapanmasıyla köyde ki diğer okul da ahır olarak kullanılıyor. Diğer köylerde ki okullar ise perişan ve yıkılmak üzere. İlgilenenler yok. Bazı okullar da çobanlara ev olarak veriliyor. Yani Posof ta çoban bile bulmak zor olduğu için başka illerden çobanlar geliyor.

İşte bu hazin çöküşe sebep olanların Posof u terk edenler olduğunu söylüyoruz. Ama Posof u sevenler de var. İşte idarecilerin bütün köy yollarını asfalt yaptırması, nüfus az olsa da yüksek okul açılması ve yeni hastane yapılması Posof ta kalan Posofluları mutlu ediyor.

kapatilan-asik-zulali-okulustokulun-ici-st

Önceki İçerikCAMİYE GELEN AYI İMAMI KORKUTTU
Sonraki İçerikİŞTE POSOF A CAN KATANLART
Halil İbrahim ATAMAN
Ben posof haber sitesinde günlük olarak haberler yazmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz